Barijatrijska hirurgija

Uticaj prekomerne težine na fizički i psihički život pojedinca je višestruk. Prekomerna težina može da utiče na više organa u telu i da dovede do pojave dijabetesa i viskog krvnog pritiska, dalje do srčanih oboljenja, šloga, bolesti disajnih puteva, čestih urinarnih infekcija, oštećenje lokomotornog sistema, neredovnih ciklusa ili neplodnosti, tumora, bolesti prostate i debelog creva i pankreasa…
Nekim osobama dijete, vežbanje i promene životnog stila ne pomažu da u željenoj meri smanje prekomernu težinu.

Barijatrijska hirurgija je novija hirurška grana koja za svoj cilj ima lečenje gojaznih i ektremno gojaznih osoba. Postoje dva osnovna vida hirurške intervencije :

  • Restriktivna hirurgija koja podrazumjeva uklanjanje većeg dela želuca (sleeve gastectomy)
  • Restriktivno-malabsorptivna , koja podrazumjeva isključivanje većeg dela želuca kao i oko metar i po tankog creva iz digestivne funkcije (gastric by- pass).

U novije vreme na našim prostorima pojavila se i endoskopska procedura koja se koristi u lečenju gojaznosti a podrazumjeva plasiranje intragastričnog balona.

Da li ste kandidat za barijatrijsku hirurgiju?

Ukoliko je vaša težina veća (BMI preko 35) ili vam se izgubljeni kilogrami nakon niza drugih metoda konstantno vraćaju, kao i ukoliko postoje zdravstveni problemi poput kardiovaskularnih problema kandidat se za ove vrste procedura.

TOK OPERACIJE

Preoperativna priprema

U zavisnosti od procedure koja će biti primenjena svaka od dole navedenih procedura podrazumeva adekvatnu preoperativnu pripremu, dijetu u trajanju od 30 dana, kardiološki pregled, preglede pshijatra i endokrinologa, EHO stres test, spirometriju. Nakon završenih pregleda hiruško-anesteziološki konzilijum donosi konačnu odluku o vrsti hiruškog zahvata.

Operacija

Postoji više vrsta barijatrijskih procedura koje se primenjuju u zavisnosti od tipa pacijenata i niza drugih faktora. Navešćemo četiri osnovne vrste intervencija:

  • plasiranje želudačnog prstena;
  • gastrični bypass;
  • sleeve resekcija želudca.

Od svih nabrojanih metoda na našoj klinici radimo «Sleeve gastrektomiju» kao najbezbedniju, a u isto vreme izrazito efikasnu proceduru, kako za smanjivanje telesne težine, tako i za lečenje oboljenja koja prate gojaznost poput dijabetesa. Sleeve gastrektomija je intervencija koja podrazumjeva resekciju većeg dela želuca tako da se od postojećeg želuca pravi uski tubus , čime se smanjuje zapremina želuca , a time omogućava brže zasićenje (osećaj punoće) i smanjenje apetita.

Postoperativni tretman

Pacijenti u bolnici ostaju oko 3-4 dana. Kompletan oporavak traje oko 10 dana nakon čega se pacijenti vraćaju redovnim aktivnostima. Važno je navesti da nakon operacije pacijenti ne mogu unositi velike količine hrane u organizam, rapidno se smanjuje apetit i postepeno se gube kilogrami. Proces mršavljenja traje dok pacijent ne dostigne željenu kilažu (tri posto veću od idealne).

Intragastrični balon za mršavljenje

Endoskopsko plasiranje intragastričnog balona predstavlja ne hiruršku metodu koja se koristi u cilju lečenja gojaznosti.
Cilj ove metode je zadovoljavajući – adekvatan ali lakši gubitak telesne težine uz izmenu i prilagođavanje novom načinu ishrane i života, za razliku od hirurške intervencije koja neminovno zahteva isključivanje iz digestivne funkcije većeg dela želuca i oko metar i po tankog creva ili definitivno uklanjanje većeg dela želuca, endoskopsko plasiranje balona je privremeni i neinvazivni metod lečenja gojaznosti.
Glavni cilj balona je da se pacijent lakše prilagodi novom zdravijem načinu ishrane i života .
Ovom metodom uz izmenjen način ishrane i života u proseku se gubi oko 15-20 kg na telesnoj težini za period od 6 meseci koliko balon stoji u želucu. Nakon vađenja balona a uz pridržavanje novog vida ishrane i života u narednih 6 meseci ne dolazi do porasta težini već kilaža ostaje nepromenjena ili dolazi do dalje redukcije telesne težini. Na našoj klinici koristimo Orbera intragastric Ballon System
On predstavlja: nehirurški , nestalni (privremeni) , neinvazivni , bez reza, odobren od strane FDA, dokazano siguran i efikasan sistem za mršavljenje .

Orbera Intargastric Ballon System

Predstavlja metodu za mršavljenje kod odraslih gojaznih osoba, sa body index veći od 30 ili manji od 40 kg /m2, koji su probali razne programe mršavljenja, kao što su brojne dijete, razne programe vežbanja i izmene stila života, ali koji nisu dali odgovarajuće rezultate.

Da biste primenili ovu metodu potrebno je da pristanete na 12-mesečni program, koji počinje, endoskopskim plasiranjme Orbera balona koji u želucu stoji 6 meseci, a nakon endoskopskog vađenja balona nastavite još 6 meseci sa prhvaćenim programom zdrave ishrane i programom vežbanja. Ukoliko ne poštujete program ishrane i plan vežbanja, ne samo da neće doći do planiranog gubitka telesne težine, već možete da ostanete na istoj kilaži ili da dobijete na telesnoj težini.

Gubitak telesne težine i održavanje izgubljenih kilograma nije lak zadatak, tako da u svakom trenutku po potrebi treba da se konsultujete sa svojijm lekarom, nutricionistom i fitnes instruktorom. Adekvatan tim Vam može pomoći u postizanju vašeg cilja i zdravijeg života.
Orbera balon u želucu ostaje 6 meseci kada se endoskopki vadi. Svako duže držanje balona u želucu može da dovede do određenih komplikacija.

Treba znati da neki pacijenti nisu podobni za endoskopsko plasiranje balona. Stoga je neophodan razgovor sa ordinirajućim lekarom, o vašem opštem zdravlju, ranijim ili hroničnim bolestima, prethodnim operacijama naročito operacijama digestivnog sistema, kao i sam fizikalni pregled o podobnosti plasiranja balona. Takodje je neophodan i endoskopski pregled kako bi se isključila oboljenja jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva koja mogu biti absolutna kontraindikacija za plasiranje balona.
Takođe se trudnoća, planirana trudnoća u periodu od 6-12 meseci kao i dojenje smatraju kontraindikacijama za plasiranje balona.

Iako se ova metoda lečenja smatra dokazano sigurnom , privremenom, neinvazivnom i odobrenom od strane FDA-a, u obavezi smo da vas informišemo o mogućim komplikacijama, koje mogu nastati kako u toku samog plasiranja balona tako i tokom nošenja balona. A to su:

  • svi rizici same endoskopske procedure (o kojima pacijent daje pismeni pristanak ),
  • primena lekova u toku procedure,
  • samo plasiranje balona,
  • i sposobnost pacijenta da toleriše strano telo (balon u želucu.

Moguće komplikacije nakon plasiranje balona: delimična ili kompletna obstrukcija digestivnog trakta (tankog creva ), neadekvatan ili nikakav gubitak na telesnoj težini, stalna nelagoda u želulu, prolongirana ili stalna mučnina i povraćanje, bol u trbuhu ili leđima, gorušica ili vraćanje kiseline, nadimanje, nemogućnost unošenaj hrane, oštećenja jednjaka, želuca, i na kraju pucanje samog balona što može dovesti do obstrukcije tankog creva. U slučaju bilo kakvih tegoba i gore navedenih komplikacija potrebno je da se pacijent javi ordinirajućem lekaru.