50. broj magazina ESTETIKA – Sigurnost pacijenta je cilj mog perfekcionizma

Kada pričamo o plastičnoj, rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji u Srbiji, teško je zaobići ime prof. dr sc. med. Siniše Kojića. Razgovarali smo sa dr Kojićem o njegovoj klinici, standardima koje je postavila, o načinu tretmana pacijenata, ali i o nedavnom unapređenju u akademsko zvanje profesora hirurgije.

 

Posle više decenija rada, otvorili ste sopstvenu kliniku za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju. Da li je Klinika „Varis” kruna Vašeg višedecenijskog rada u domenu plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije ili početak nove avanture?

Ako bih se opredelio za nešto od navedenog, sigurno bih pogrešio. Naravno, san svakog plastičnog hirurga je da ima svoju kliniku. S druge strane, organizovanje rada klinike, uvođenje svetskih standarda u rad, i to ne samo za hirurške tehnike, već i za kadar na klinici, opremu, kao i sopstvena škola edukacije kadrova, sigurno je avantura kojom krunišete karijeru.

Prilikom obilaska Klinike nije teško primetiti da je sve urađeno čak i bolje i više od onoga što predstavlja standard za ovakve ustanove. Vrhunski opremljene operativne sale, ordinacije, oprema najboljih svetskih proizvođača i vrhunski materijali za rad sa pacijentima. Da li je razlog tome želja za perfekcijom ili nešto drugo?
Bavljenje ovim poslom vas učini perfekcionistom, iako sam ja to već po prirodi, pa se samim tim i ta osobina odrazila na izgled i funkcionisanje klinike. Putujući po svetu i obilazeći razne privatne klinike, kao i radom na velikom broju privatnih klinika u našoj zemlji, trudio sam se da sagledam sve pozitivne strane, ali i manjkavosti, i da ove druge eliminišem prilikom osnivanja svoje klinike. Odluka da nabavimo medicinsku opremu vrhunskih proizvođača i najbolje moguće materijale za rad takođe je proizašla iz te želje za perfekcijom. Ova „best buy” filozofija je potvrda da gledamo na duge staze i da sigurnost pacijenta i njegovo zadovoljstvo uslugama koje će dobiti u našoj klinici stavljamo u centar našeg rada.

 

Kako biste Vi, kao prvi čovek Klinike Varis, objasnili šta pacijent može da očekuje, od prvog pregleda do otpusta?

Prvi pregled je od presudnog značaja. Tu se upoznajete i sa pacijentom i sa njegovim željama, koje mogu da budu ostvarive ili neostvarive. Ukoliko su realne i ostvarive, neophodno je da na prvom pregledu objasnite sve detalje u svim fazama, počev od preoperativne pripreme, preko samog plana operacije, operativnih tehnika koje će se primeniti, do postoperativnog perioda.
Na našoj klinici pacijent je detaljno upoznat sa onim što ga očekuje u svim fazama, ne samo u ranom operativnom toku, već i u narednim godinama. To uključuje i sve potencijalne rane i kasne komplikacije, kao i njihov tretman. Prevelika, nerealna očekivanja pacijenta, a, s druge strane, neadekvatna obećanja hirurga, nisu dobar znak ni za koga.

PUSTINJSKI CVET NA NOVOM BEOGRADU

Čak i po svom imenu „Klinika Varis” iskače iz šablona. Zašto „Varis”?
Varis znači pustinjski cvet. Predlog za ime klinike dala je moja ćerka i odmah je usvojen. Poklopilo se da smo pratili rad Waris Dirie, svetski poznate humanistkinje, čiji su projekti širom sveta pomogli velikom broju dece i žena. Mi želimo da budemo taj cvet. Da kroz maksimalno kvalitetnu uslugu, vrhunski smeštaj i najbolje ekipe hirurga i osoblja, timskim radom, omogućimo pacijentima vrhunsku uslugu.

 

Nedavno ste postali profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo. Koliko vam znači što ste  jedan od retkih iz privatnog sektora kome je to pošlo za rukom i kako uklapate tu obavezu sa svakodnevnim  obavezama na klinici?
Dolaskom u Beograd nije se prekinula moja veza sa Medicinskim fakultetom Univerziteta Istočno Sarajevo. Kao neko ko je na fakultetu od samog početka, od osnivanja, došao sam do akademskog zvanja vanrednog profesora.
Velika je čast i izuzetno sam ponosan na to, jer su prve generacije mojih studenata danas priznati stručnjaci u svojim oblastima. Veliki broj njih je napravio veoma uspešnu karijeru u inostranstvu. Mislim da bi kod nas u zemlji privatna praksa morala da se uključi u univerzitetske ustanove, kao što je to u svetu.

SREĆA PACIJENTA NEMA CENU

Redovno pratite najznačajnije stručne skupove u svetu. Šta je to što se u rekonstruktivnoj, plastičnoj i sve  popularnijoj estetskoj medicini promenilo poslednjih godina, i gde je ona najviše napredovala?
Svake godine se stiču nova iskustva u našoj oblasti. Medicina napreduje, kao i sve ostalo. Što se tiče oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, velika pažnja se u poslednje vreme posvećuje transferu masti, sve većem značaju dobrog poznavanja anatomije ljudskog tela, kao i učenju o fiziologiji starenja. Uvođenje naprednih tehnologija u plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju, korišćenje lasera, radiofrekventnih noževa, novih šavnih materijala, endoskopije, ali i nove hirurške tehnike, iskreno govoreći, nemoguće je pratiti bez odličnog poznavanja anatomije. A
sve to svakako doprinosi da se operacije izvode kvalitetnije, sigurnije, brže…

Sa toliko godina iskustva na svim vrstama plastično-rekonstruktivnih i estetskih operacija, da li biste mogli da izdvojite neke i koje su za Vas najveći izazov i zašto?
Iako se poslednju deceniju bavim estetskom hirurgijom, nikada nisam zapostavio rekonstruktivnu. To je nešto što me zaista ispunjava, a zadovoljstvo i neskrivena sreća pacijenata posle urađene ovakve vrste operacija najveća su nagrada. Biti deo te sreće je neverovatna privilegija. Zato mi je teško da izdvojim operacije koje su mi posebno drage, jer mi je draga svaka posle koje je pacijent zadovoljan i srećan.