Operacija nosa ili rinoplastika je jedna od najkompleksnijih operacija u estetskoj hirurgiji. Često je udružena sa fukcionalnim poremećajima disanja, pa tada govorimo o septorinoplastici.

Do sada su objavljene mnoge studije ne samo o estetskim proporcijama i linijama nosa već i o uticaju prelamanja svetla i senke što znatno utiče na izgled nosa.

Nekada se nos samo smanjivao, što je značilo samo vađenje određenih delova nosa npr. grbice ili zakrivljene nosne pregrade, koja je onemogućavala normalno disanje, dok je kasnije usledila era tzv. graftovanja, tj. uzimanja hrskavicnih delova sa nosne pregrade, uha i čak rebarne hrskavice i njihovog dodavanja u nos u cilju što boljih rezultata. Danas govorimo o prezervativnoj rinoplastici u kojoj se nastoje sačuvati, ali ipak izmodelirati, svi sastavni delovi nosa, kost, hrskavice, sluznica,…

Savremena rinoplastika podrazumeva i korišćenje ultrazvucnog noža radi što preciznijeg rada, a samim tim i što boljeg rezultata.

Operacija nosa se izvodi u opštoj anesteziji i ono što fascinira pacijente jeste činjenica da je potpuno bezbolna procedura. U bolnici se ostaje jedan dan, kada se uklanjaju tamponi i pacijent odlazi kuci.

Specijalne maske kojima se stabilizuju frakture nosnih kostiju se skidaju 7 dana nakon operacije i pacijent tada može videti samo svoj profil koji je već u tom momentu definitivan. Ostali delovi nosa su još pod otokom dok je za definitivni izgled potrebno nekoliko nedelja pa do nekoliko meseci. Ipak, najbolje je o definitivnom rezultatu govoriti tek nakon godinu dana.

Kod većine pacijenata je potreban jedan operativni zahvat dok su kod nekih komplikovanih slučajeva potrebna i dva operativna zahvata.

Izgled nosa, i operisanog i neoperisanog, se sa godinama menja pa nije redak slučaj da se nakon deset do dvadeset godina nakon prve operacije pacijent odluči za još jednu korekciju. To je iz razloga što sva tkiva nosa sa godinama rastu i podležu gravitaciji pa se samim tim i spustaju.

Najvažnije je da Vam Vaš hirurg detaljno objasni proceduru i da se usklade Vase želje sa hirurskim mogućnostima.

Povezani članci

Reč doktora
Andrijana Kojic

Strah od anestezije

Kod većine pacijenata pred operaciju je prisutan strah od anestezije. To je strah od nepoznatog i on je sasvim opravdan. Razgovor i upoznavanje sa anesteziologom

Pogledaj ceo članak »