Na trzištu postoje dve vrste implantata: okrugli i anatomski. Okrugli implanti se razlikuju po projekciji i postoje četiri vrste: mala, srednja, velika i extra velika. Anatomski implanti se razlikuju po visini implantata pa govorimo o niskim, srednje visokim i visokim implantima, a svaki ima tri projekcije, malu, srednju i veliku.

Kod određivanja veličine implantata presudna je želja pacijenta, ali ipak sve treba uklopiti u estetske proporcije tela. Manja odstupanja od estetskih normi su dozvoljena dok veća nužno vode u ekstremizam. Prilikom pregleda hirurg će upozoriti pacijenta na eventualne prisutne asimetrije u anatomiji grudnog koša, položaju inframamarne brazde i visini bradavice, jer se prilikopm uvećanja grudi i te asimetrije povećavaju. Zato je neophodno preoperativno odrediti veličinu i oblik implantata, a intraoperativno, korišćenjem tzv. probnih implantata, doći do željenog rezultata.

Implanti se mogu ubaciti aksilarnim – kroz pazuh, periareolarnim – oko bradavice ili inframamarinim – u brazdi dojke pristupom, o čemu se dogovarate sa hirurgom.

Postavljanje implantata ispod grudnog mišića je za pacijenta bolnija procedura, ali se bol kupira analgeticima

Drenaža je veoma korisna i za pacijenta i za hirurga i obično drenovi stoje 3-7 dana čime se izbegavaju potencijalne komplikacije

Nošenje kompresivnih grudnjaka je obavezno 2-4 nedelje, mada neki hirurzi insistiraju i na dužem nošenju istih.

UZ, mamografija i magnetna rezonanca se rade kod pacijentkinja koje su uvećale grudi kao kod onih koje nisu. Čak je moguća i hirurška intervencija, ukoliko je potrebna, a da se implanti ne vade. Dojenje je takodje moguće bez rizika za novorodjenče.

Komplikacije se dele u dve grupe: rane i kasne. Najčešće rane komplikacije su infekcija i krvarenje, a kasne su pojava kapsularnih kontraktura odnosno skvrčavanje implantata i deformacija dojke različitog stepena, pojava hroničnog seroma – tečnosti koja se nakuplja u džepu i koja uvećava dojku, rotacija implantata, ako je reč o anatomskim implantatima. Procentualno se komplikacije javljaju u veoma malom broju slučaja, ali ipak na njih treba upozoriti pacijenta pre operacije.

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin

Povezani članci

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *