BOTOX – Botulinumski toksin

Botoks je jedan od najpopularnijih tretmana podmlađivanja. Njime se blokiraju nervni impulsi određenih mišića čiji pokreti dovode do pojave bora.
Tretman lica botoksom uključuje ubrizgavanje male količine Botulinumskog toksina – prečišćene forme botulinskog toksina tipa A, produkta bakterije Clostridium Botulinum, u određene mišiće.
Botoksom se mogu tretirati bore gornje trećine lica – od očiju naviše.

Kako izgleda tretman na našoj klinici?

Prvi korak je pregled našeg lekara koji će vam dati savete. Tom prilikom se popunjava i medicinski upitnik. Ukoliko imate ili ste imali neke bolesti ili trenutno bolujete, kao i da li koristite neku terapiju – neophodno je posavetovati se sa lekarom.

Pre intervencije, tretirani deo se dezinfikuje.
Anestezija u kremi nanosi se samo u izuzetnim slučajevima.
Tretman botoksom traje oko 30 minuta.
Botulinumski toksin se ubrizgava direktno u mišiće čiji pokreti dovode do stvaranja horizontalnih i vertikalnih bora na čelu, kao i bora u spoljnim uglovima očiju i u korenu nosa.

Oporavak i neželjeni efekti

Crvenilo, svrab kože, blagi otok i modrice na mestu uboda su mogući I prolaze brzo.
Posle tretmana izbegavajte saginjanje glave narednih 24 sata, masaže lica i naporne fizičke aktivnosti. Ne preporučuje se korišćenje saune i solarijuma sedam dana nakon intervencije.

Efekti trajnost rezultata

Rezultati botoksa postepeno postaju vidljivi par dana posle tretmana, kako botoks sve više deluje na mišiće. Pokreti nisu u potpunosti onemogućeni, ali je kretanje mišića smanjeno, pa bore deluju manje primetne ili potpuno neprimetne. Efekti primene botoksa traju obično od četiri do šest meseci, posle čega se tretman može ponoviti.
Moguće komplikacije
U nekim slučajevima može da doći do privremene slabosti okolnih mišića. U retkim slučajevima moguć je blag i privremen pad gornjeg kapka ili obrve, koji traju 1-2 nedelje. Ozbiljnije komplikacije se ne očekuju kada procedure izvodi iskusan lekar.