PRP

Plazma Bogata Trombocitima (Platelets Rich Plasma / PRP) je deo krvne plazme bogat trombocitima, koji u sebi sadrže faktore rasta i druge supstance koje aktivno učestvuju u lečenju i obnavljanju oštećenog i-ili obolelog tkiva.

To je medicinski tretman, koji spada u prirodne, biološke načine lečenja, koji organizmu pomažu u lečenju uz pomoć produkata iz sopstvene krvi.

Koncentracije faktora rasta su ovim putem povećane od 420 % do 780% u odnosu na koncentracije koje su uobičajene u krvi. PRP metodom koncentrovane faktore rasta unosimo u kožu i oni pokazuju izuzetno dejstvo na podmlađivanje.

Efekti se postižu na dva načina: farmakološkim dejstvom obrađene krvi i fizičkom stimulacijom kože mikro iglama. Ubrizgavanjem supstanci direktno u mezoderm podstiče se biološko reagovanje cirkulatornog, limfatičnog i imunog sistema znatno izraženije u odnosu na primenu mezoterapijskog koktela. Ovim tretmanom se jačaju elastična vlakna, stimuliše stvaranje kolagena, vrši aktivna odbrana od slobodnih radikala i generalno utiče na aktivnost i metabolizam ćelije.

Ko su kandidati za prp tretman?

PRP Terapija se primenjuje kod stanja u kojima želimo da stimulisemo brži oporavak i lečenje tkiva. U plastičnoj hirurgiji je svoju primenu pronašla u lečenju hroničnih rana, ožiljnog tkiva , estetskoj medicini itd. Koristi se kod svih osoba odrasle dobi u cilju:

 • Zatezanja kože tela i lica
 • Uklanjanje finih i dubokih bora na licu, vratu i dekolteu
 • Terapije podočnjaka
 • Terapije ožiljaka nastalih usled akni, preležanih boginja, opekotina, povreda, hirurških intervencija i dr.
 • Lečenja horničnih rana
 • Podsticanja rasta kose
 • Revitalizacije i rehidratacije kože i drugih “anti-aging” tretmana

Svoju primenu pronašla je i u drugim granama medicine, posebno u terapiji povreda mišićokoštanog  sistema i degenerativnih oboljenja na zglobovima.

Kako izgleda tretman?

Nakon razgovora sa lekarom, po uzimanju medicinske istorije i u nekim slučajevima po analizi krvne slike, definišu se i označe problematični delovi tela, koji se zatim očiste i dezinfikuju. Po potrebi pacijenta moguća je primena lokalnog anestetika na tretiranu regiju u cilju potpunog smanjenja nelagodnosti tretmana i postizanja apsolutnog komfora.

Pacijentu se iz vene uzima najčešće 40-150 ml pune krvi, koja se specijalnom metodom prerađuje da bi se izdvojila određena, potrebna količina trombocita (Platelets). Dobijeni produkt se mikro injekcijama ubrizgava na ranije definisano obolelo (povređeno) mesto. Cela procedura traje 15-30 min, a ukupno vreme boravka pacijenta na klinici je oko 60 min.

Oporavak i neželjeni efekti

Ovakav postupak ne zahteva nikakav poseban oporavak i pacijent je u mogućnosti da se odmah vrati normalnom svakodnevnom životu uz izbegavanje teške fizičke aktivnosti, i uz adekvatnu zaštitu tretirane regije od spoljnih uticaja. Potrebno je da se ne kvasi mesto davanja injekcije 24h po tretmanu.

Neželjeni efekti su svedeni na minimum i prolaznog su karaktera. Podrazumevaju lokalne reakcije kao što su blag osećaj toplote i crvenilo tretirane regije, blag otok i sitne modrice na mestu uboda, bolnost tretirane regije koja varira od osobe do osobe (može potpuno i da izostane) i traje nekoliko dana.

NIKAKO NE UPOTREBLJAVATI NESTEROIDNE ANTIINFLAMATORNE LEKOVE (brufen, ibuprofen, naproksen, ketonal, voltaren, advil, aspirin, andol itd) 7 dana pre tretmana i nakon samog tretmana.

Efekti trajnost rezultata

Efekti su vidljivi već posle 1 tretmana, ali za dugotrajan efekat je potrebno uraditi više ponovljenih tretmana u razmaku od 6 meseci ili češće (kako lekar propiše u odnosu na idikaciju ), a zatim postignute rezultate samo održavati na godišnjem nivou .

Zbog individualnih razlika svakog organizma detaljan plan i program lekar donosi kako na osnovu primarnog pregleda tako i po uviđaju stanja kože nastalog nakon samog tretmana.

Potencijalni rizici i moguće komplikacije

Za primenu PRP tretmana postoje apsolutne i relativne kontraindikacije. Tetman ne sme da se primeni kada postoje:

 • Maligna oboljenja
 • Sistemska oboljenja krvi
 • Akutna infektivna stanja

Postoje određena stanja kada uz adekvatnu pripremu pacijenta tretman može da se sprovede, a to su :

 • Autoimuna oboljenja koštano-zglobnog sistema
 • Hronična oboljenja jetre i bubrega
 • Operativne intervencije u poslednjih 30 dana
 • Pacijenti na antikoagulantnoj terapiji
 • Primena kortikosteroida 4-6 nedelja pre intervencije
 • Primena NSAI lekova u poslednjih 7 dana