Mezoterapija

Mezoterapija je efikasna nehirurška metoda ubrizgavanja aktivnih supstanci direktno u srednje i duboke slojeve kože. Primenjuje se u mnogim granama tradicionalne medicine: neurologiji, traumatologiji, sportskoj medicini, ginekologiji, dermatologiji i dr.

Primarno se, međutim, koristi u estetske svrhe, kao neinvanzivna terapijska metoda koja dopunjuje i/ili zamenjuje hirurške procedure lečenja određenih estetskih nedostataka.

Mezoterapijskim tehnikama se male doze aktivnih supstanci – vitamina, minerala, enzima, aminokiselina, konvencionalnih medikamenata – unose tankim iglicama tačno na mesto gde želimo da ispolje svoje dejstvo.

Efekti se postižu na dva načina: farmakološkim dejstvom preparata i fizičkom stimulacijom kože mikro iglama.

Direktnim ubrizgavanjem supstanci podstiče se biološko reagovanje cirkulatornog, limfatičnog i imunog sistema. Mezoterapija jača elastična vlakna, stimuliše stvaranje kolagena, aktivno brani od slobodnih radikala i generalno utiče na aktivnost i metabolizam ćelije.

Ko su kandidati za mezoterapijski tretman?

Mezoterapija se može koristi kod svih odraslih osoba.

Ciljevi mezoterapije su:

 • reoblikovanje tela i ciljano smanjenje i uklanjanje masnih naslaga sa stomaka, bokova, butina, kolena, nadlaktica, podvaljka;
 • redukcija celulita;
 • zatezanje kože tela i lica;
 • uklanjanje finih i dubokih bora na licu, vratu i dekolteu;
 • terapija podočnjaka;
 • terapija ožiljaka nastalih usled akni ili preležanih boginja;
 • terapija alopecije;
 • revitalizacija i rehidratacija kože.

Kako izgleda tretman:

Pre samog tretmana, neophodno je da razgovarate sa lekarom. Posle uzimanja medicinske istorije, a u nekim slučajevima i po analizi neophodne laboratorijske dijagnostike, definišu se i označe problematični delovi tela, koji se zatim očiste i dezinfikuju. Ako je potrebno, moguća je i primena lokalne anestezije na tretiranu regiju. Time se smanjuje nelagodnosti tretmana i postiže se apsolutni komfor.

Ubrizgavanje koktela mikro injekcijama je relativno bezbolno. Sam tretman traje oko 30 minuta.

Oporavak i neželjeni efekti

Mezoterapija ne zahteva nikakav poseban oporavak. Pacijent može odmah da se vrati normalnom svakodnevnom životu.

Kod mezoterapije neželjeni efekti praktično ne postoje, odnosno svedeni su na minimum i prolaznog su karaktera.

One podrazumevaju lokalne reakcije kao što su:

 • blag osećaj toplote i crvenilo tretirane regije koja traje oko pola sata,
 • blag otok i sitne modrice na mestu uboda,
 • bolnost tretirane regije koja varira od osobe do osobe (može potpuno i da izostane) i traje nekoliko dana.

Efekti i trajnost rezultata

Efekti su vidljivi već posle tri – četiri tretmana. Za dugotrajan efekat, međutim, potrebno je uraditi više tretmana u razmaku od par nedelja, a zatim postignute rezultate održavati na višemesečnom nivou.

Kako svaki organizam ima svoje karakteristike, detaljan plan i program lekar donosi kako na osnovu primarnog pregleda, tako i po uviđaju u stanje kože posle samog tretmana.

Moguće komplikacije

Postoje određena stanja, poput hematoma i alergija, koja su kontraindikovana za primenu mezoterapije (privremeno ili trajno). Zato se pri prvom pregledu i razgovoru sa lekarom uzima detaljna medicinska anamneza.