Estetska operacija ušiju

Estetska korekcija ušiju (otoplastika) predstavlja reoblikovanje ušne školjke i često je izvođena operacija u plastičnoj hirurgiji. Postoje mnogobrojne tehnike koje se koriste u cilju korekcije odstojeće ušne školjke (tzv. klempave uši) kojim se menja oblik, položaj I veličina ušne školjke. Za svakog pacijenta posebno se planira operativni zahvat, na šta utiču svi prethodni pobrojani faktori, kao i samo iskustvo i preferencije izabranog hirurga.

Pre i posle

Ko su kandidati za hiruršku korekciju ušiju?

Korekcija ušnih školjki radi se odmah po dostizanju punog rasta hrskavičavog dela uške, a obično posle pete godine života. Plastični hirurzi uglavnom preporučuju da se ova operacija uradi pre samog polaska u školu da bi se dete prijatnije osećalo u društvu svojih vršnjaka i izbeglo potencijalno zadirkivanje. Nije retko da ni osobe odrasle dobi dolaze na hiruršku korekciju ušiju.

Ako se radi o urođenom deformitetu prominentnih ušiju, posebnom nehirurškom metodom, imobilizaciom, moguće je od samog rođenja pa sve do šestog meseca života, izvršiti preoblikovanje ušiju.

Za izvođenje ove operacije neophodno je da pacijent bude dobrog opšteg zdravlja, stabilnog psihiloškog stanja i da sam pacijent kao I roditelji imaju realna očekivanja od operacije.

TOK OPERACIJE

Preoperativna priprema

Intervencija se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji i podrazumeva pripremne analize koje određuju hirurg i anesteziolog – najčešće su to labaratorijske analize. Kod dece neophodan je I pregled pedijatra. Kod odraslih, da bi se sprečila mogućnost nastanka pojačanog krvarenja savetuje se prestanak uzimanja lekova i suplemenata koji povećavaju rizik od krvarenja, kao što su salicilna kiselina, aspirin, aloe vera, ginko biloba, 10 dana pre operacije.

Operacija

Nakon davanja lokalnog anestetika pristupa se uklanjanju viška kože iza uha i reoblikovanja hrskavice ušne školjke hirurškim materijalom, šavovima, a radi postizanja normalne konture i ugla izmedju ušne školjke i glave. Operacijom nije moguće pomeriti lokalitet ušne školjke niti poboljšati sluh.

Operativni zahvat obično traje 2 sata

Rezovi su minimalno vidljivi i plasirani na sakrivenim pozicijama,iza same ušne školjke, te se nakon perioda on nekoliko meseci ni ne primećuju.

Postoperativni tretman

Ukoliko se operacija izvodi u lokalnoj anesteziji pacijenti se istog dana otpuštaju na kućnu negu.
Prvih 7 dana se nosi veliki zavoj oko glave koji ne sme da se skida. Prvo previjanje se u našoj ustanovi zakazuje odmah za naredno jutro kako bi se oslobodio pritisak i prekontrolisao nalaz. Moguća je pojava bola koju najčešće opisujemo kao bol koji se desi pri spavanju na posuvraćenom uhu. Kada se nakon 7 dana skine veliki zavoj, nosi se traka u toku dana i noći, do sledeće kontrole. Konci se uklanjanju dve nedelje nakon intervencije. Rezultat je vidljiv odmah i u prvih par meseci uši su zategnutije nego uobičajeno i ne predstavljaju definitivan rezultat koji je vidljiv nakon šest meseci.

Koje su potencijalne komplikacije?

Pojava modrica i otoka u predelu uva kao i nakupljanje krvi između kože i hrskavice normalna su pojava u prvim danima nakon operacije. Neosetljivost  ili slabija osetljivosti ušiju nakon operacije kod većine pacijenata prođe nakon nekoliko nedelja. Izuzetno retko može da se javi odvajanje ivica ušivene rane, odnosno da postoji otežano zarastanje rane i nastanak ružnih ožiljaka. Moguće komplikacije su i asimetrija ušnih školjki kao I preterana korekcija kada se dobija utisak uški koje su zalepljene za glavu.