Smanjenje grudi

Hirurški zahvat koji se još naziva i redukciona mamoplastika, predstavlja hiruršku proceduru kojom se uklanja višak masnog tkiva, tkiva dojke kao i kože.

Ako imate velike grudi, redukciona mamoplastika je metoda izbora kojom ćete uspeti da se rešite nelagodnosti koju sa sobom nose prevelike grudi, kao i da dobijete veličinu koja je proporcionalna i u skladu sa vašim telom.

Smanjenje grudi može pobojšati sopstveni izgled kao i omogućiti pacijentici da se bavi fizičkom aktivnošću koja je do tad predstavljala ozbiljan problem.

Uz pažljivu hiruršku manipulaciju parenhima dojke i uz prisutnu svest o trodemenzionalnom obliku dojki koji je obavezna konstanta kod hirurga operatera, može se postići lep i dugotrajan oblik grudi.

Pre i posle

Ko su kandidati za hirurško smanjenje grudi?

Redukciona mamoplastika je namenjena ženama  koje imaju velike grudi i koje žele da reše probleme kao što su:

  • Hroničan bol u vratu, leđima i ramenima
  • Hronična iritacija od brusa predstavljena u vidu znojenja, svraba i crvenila
  • Smanjena fizičk aktivnost
  • Nezadovoljstvo zbog velikih grudi i nemogućnost nalaženja odgovarajuće odeće

Operativni zahvatje moguće izvesti u bilo kojoj starosnoj grupi. Postoji poseban oblik juvenilne hipertrofije dojki koji se javlja kod tinejdžerki, a koji zahteva ponavljanje istog operativnog zahvata.

Savetujemo odlaganje operativnog zahvata u slučaju planiranja porodice, zato što je prisutan određeni rizik da pacijentice nakon operativnog zahvata ne budu u mogućnosti da doje, i ako određenim hirurškim tehnikama je mogće sačuvati žlezdu.

Takođe, savetuje se odlaganje operativnog zahvata u slučaju prekomernog gubitka težine i to samo do trenutka dok se željena telesna masa ne dostigne.

Kako se određuju idealna tehnika?

Tehnika kojom se vrši smanjenje grudi zavisi isključivo od veličine grudi i položaja bradavice.

Tok operacije uvećanja grudi

Preoperativna priprema

Nakon pregleda hirurga i dogovorenog plana operacije pacijenti prolaze kroz preoperativnu pripremu koja podrazumeva pregled interniste kardiologa, anesteziologa, laboratorijske analize, obavezan ultrazvuk dojki i ukoliko se proceni da je neophodno i mamografiju.

Operacija

Kada se potvrdi da je pacijent dobrog opšteg stanja i ima sve nalaze uredne pristupamo operaciji. Operacija se izvodi u uslovima opšte anestezije i zahteva postoperativno noćenje u našoj bolnici u trajanju od jednog dana. Ukoliko se proceni da je neophodno moguće je postavljanje drenova u novoformirane džepove u dojkama koji se drže u proseku 3-5 dana. Na operaciji se oblači poseban medicinski kompresivni grudnjak koji se nosi najčešće dve nedelje nakon operacije. Deo tkiva dojke koji se odstrani se šalje na patohistološku verifikaciju.

Postoperativni tretman

Pacijenti se istog dana nakon operacije edukuju kako da sami ustanu i kreću se. Postoperativni oporavak je individualan i zavisi od vrste operacije, anatomskih struktura, kako i praga tolerancije na bol koji je različit kod svakog pacijenta. Većina pacijenata se već nakon sedam dana do dve nedelje nakon operacije vraća svakodnevnim obavezama. Fizička aktivnost ne sme da se upražnjava 4-6 nedelja nakon operacije. I ako su rezultati generalno vidljivi odmah, važno je napomenuti da je neophodno nekada čekati i mesecima da otok nestane te da ožiljci izblede. Konačan rezultat je vidljiv nakon godinu dana, kada ožiljci potpuno izblede i budu vidljivi kao bleda, skoro pa neprimetna linija. Važno je napomenuti da se grudi ponašaju kao i ostali delovi tela, što znači da menjaju oblik sa povećanjem ili smanjenjem telesne težine.

Koje su potencijalne komplikacije?

Smanjenje grudi nosi sa sobom opšte hiurrške komplikacije kao i svi ostali hirurški zahvati. Pored toga, ono što je specifično za samu redukciju odnosi se na modrice, koje su privremene i prolaze u zavisnosti od tipa kože za maksimalno 15 do 20 dana. Ožiljavanje, koje takođe zavisi od tipa kože i od konaca koji se upotrebljavaju pri samom operativnom zahvatu, je svedeno na minimum. Savetuje se upotreba specijalnih gelova protiv ožiljaka a nakon mesec dana od operativnog zahvata.

Gubitak senzibiliteta areole i bradavice je potencijalna komplikacija koja zavisi od primenjene tehnike operativnog zahvata.

Moramo napomenuti da su minimalne razlike izmedju grudi normalna pojava i da ne postoje dve identične dojke.